Hotel Villa Letan

Peroj 450
HR-52215 Vodnjan

Tel. +385 (0)52 521 006
Tel. +385 (0)52 521 009
Fax. +385 (0)52 521 090

Jezik / Language / Lingua / Sprache / язык
14.02.14.
Novosti

2. Choco & Wine Fest - festival čokolade i vina 15.2.2014.

Najavljene manifestacije koje će se održati u subotu, 15. veljače u Brtonigli

2. Choco & Wine Fest - festival čokolade i vina

i 4. Brtonigla Adventure Trekk - sportska manifestacija


Na današnjoj konferenciji za medije najavljen je bogat program koji će se održati u subotu, 15. veljače u istarskom mjestu Brtonigla.

Brtonigla je vrlo poznata kao "gradić vina" smješten u sjeverozapadnoj Istri. Nakon prošlogodišnjeg uspješno održanog prvog izdanja Choco & Wine Festa kojeg su pohodili brojni posjetitelji, drugo izadanje manifestacije bit će odličan povod da dođete i ovu subotu u Brtoniglu. Festival će se održati u prostorijama budućeg Muzeja vina i seljačkog stvaralaštva od 12 do 19 sati. Izuzetno primamljiv spoj sporta i slastica, delicija te lokalnih vina bit će primamljiv za posjetitelje svih dobnih skupina. Strastveni čokoljupci pronaći će svakako neku interesantnu priču gdje se čokolada sljubljuje s lokalnim autohtonim proizvodima, vinima, i drugim namirnicama koje nudi ovaj kraj.

Direktorica Turističke zajednice Općine (TZO) Brtonigla Antonela Frank Medica naglasila je da su i ove godine organizatori Općina Brtonigla, TZO Brtonigla, Razvojna agencija Brtonigla i Agencija lokalne demokracije, a partneri koji su pomogli da se realizira dio programa i ponude su Villa Soši iz Umaga, Food & Wine Primizia by San Rocco iz Brtonigle, Konoba–enoteka Zenon iz Brtonigle, zatim Gospodarska škola Buje i Podravka.


Kako sport dolazi na samom početku dana, o programu 4. Brtonigla Adventure Trekka govorio je Senad Hodžić, predsjednik Sportskog društva Trickeri iz Pazina koji su ujedno i nositelji organizacije ove sportske manifestacije. Uz pomoć partnera Turističkog klastera sjeverozapadne Istre (turističke zajednice Umaga, Novigrada, Brtonigle, Buja i hotelskih trvtki Istraturist Umag i Lagune Novigrad) realizirana je utrka koja ujedno ulazi u 1. kolo Alpe Adria treking kupa za 2014. godinu. "Vrlo nam je bitan cilj ove ali i sličnih manifestacija da se popularizira trčanje, kretanje u prirodi. No, stvaranjem sad već tradicije, sportski događaji nude nešto novo i interesantno u području turizma. Zimi je slabija posjećenost Istre pa se ovom i sličnim manifestacijama privlače domači i strani posjetitelji. Ove godine imamo već vie od 250 prijavljenih sudionika it Hrvatske, Italije i Slovenije. Prijave su još otvorene i možete se informirati te prijaviti na www.trickeri.org. Ovogodišnja nova ruta je najdulja utrka koja starta u Kopru i duga je oko 50 kilometara. Za kategoriju Ultra (50 km) imamo već 50 prijevaljenih trekera," naglasio je Hodžić. Ovogodišnje izdanje utrke donosi 3 kategorije: Ultra (cca 50-55km) sa startom iz Kopra, Planinarska (cca 25km) sa startom iz Momjana i Fun&Run (10-12km) sa startom iz Brtonigle.


Frank Medica je naglasila da će za mlađu dječicu biti organizirana posebna igraonica na temu izrade figurica od čokolade koja će trajati od 15 do 17.30 sati. Figurice će djeca ponijeti sa sobom kao uspomena iz Brtonigle, a animirat će ih i voditi kroz radionice stručni animatori.

Bit će u ponudi za sve posjetitelje i brojne druge atrakcije kao što je čokoladna fontana, izrada skulpture od čokolade koju će stvarati talijanski kipar Stefano Comelli, a moći će se okuđati i u crtanje s čokoladom. Ulaz na Fest i sudjelovanje na radionicama je besplatno.

Partneri manifestacije, ugostitelji iz restorana Food & Wine Primizia by San Rocco i iz konobe–enoteke Zenon, nuditi će prigodne menije za vrijeme trajanja Festivala čokolade i vina u Brtonigli. Naime, meni će imati glavnu notu na temu čokolade uz s vinima te tradicionalnim proizvodima iz Brtonigle kao što su sir, med, maslinovo ulje i poseban kruh s 4 zemlje.
"Jako nam je drago da smo i ove godine partneri u stvaranju ove slatke priče u Brtonigli. U subotu ćemo nuditi 2 menija koji su tematski usko povezani s pričom Choco & Wine Festa. Menije možete potražiti na našim web stranicama ali i na stranici TZO Brtonigla," naglasio je Teo Fernetich iz San Rocco Gourmet Restauranta.

Posebne prezentacije svojeg rada te višegodišnjih iskustava u slastičarstvu i čokolatijerstvu pokazat će svim posjetiteljima Dragica Lukin i Igor Lukin iz Ville Soši iz Umaga te Robert Perić i LF catering iz Pule. "Prošlogodišnja ugodna suradnja potaknula je da se i ove godine uključimo u manifestaciju. Prezentirat ćemo čokoladne slastice koje ćemo sljubljivati s lokalnim namirnicama; suhe šljive iz Motovuna, lješnjake iz okolice, suhe smokve iz ovog kraja. Slankasto, pikatne delicije bit će isto dio ponude," naglasio je Igor Lukin iz Ville Soši.

Bit će doista bogata ponuda delicija od čokolade i s čkoladom, ali i puno više od toga. Tako ćete od obitelji Lukin moći degustirati i kupiti njihove slastice sve na bazi čokolade i originalnih namirnica. Oni će također pripremati fondue od čokolade i sira.


chef Robert Perić i LF catering pripremat će slastice s čokoladom i vinom, maslinovim uljem i medom. Premijerno će predstaviti 5 novih autorskih čokoladnih delicija gdje će kombinirat tamnu, bijelu i mliječnu čokoladu s istarskim vinima, rakijama i maslinovim uljem. Posjetitelji će moći po prvi put degustirati 'čokoladne lizalice i bombone' napravljene s dodatkom istarske malvazije, istarskog terana, biske, erba luige i s maslinovim uljem

Svakako je važno naglasiti da će svoje vještine pokazati i oni najmlađi koj su još uvijek u sustavu obrazovanja. Gospodarska škola Buje predstavit će školske programe ugostiteljsko-turističkog, ali i kozmetičarskog usmjerenja.